Vi tror gjerne at vi får alt vi trenger gjennom et «normalt» kosthold, men dette er ikke nødvendigvis tilfellet lenger, av flere årsaker.

En konsekvens av moderne landbruk, med blant annet bruk av tunge maskiner, og tilførsel av kunstgjødsel og kjemikalier, er at maten vår ofte er blitt næringsfattig.

Bruk av antibiotika, sprøytemidler og andre kjemiske stoffer øker produksjonen av mat og dens holdbarhet, men resultatet er også at vi tar til oss en rekke stoffer som har uheldige konsekvenser for kroppen og helsen vår.

Så når vi først forstår viktigheten av mat og fordøyelse for vår helse, kommer raskt spørsmålet: når vi ikke skal spise den prosesserte maten – hva er alternativet? Hva skal vi erstatte den med?

Hva skal vi spise når vi tåler gluten dårlig, og gjerne ønsker å kutte ned på de raske karbohydratene samtidig? Erstatningsproduktene er sterkt prosessert og inneholder veldig mange, nettopp, raske karbohydrater.

Hva skal vi velge, når vi innser at sukker er usunt, men når vi ikke vil velge kunstige søtstoffer heller?

Og hvis vi vil kutte ned på inntaket av kjøtt, hva skal næringsrike måltider bestå av?

Både meningene og rådene er mange. Det jeg gjennom mange år med studier stadig kommer tilbake til, er dette: vi skal spise variert, ren mat, ubehandlet mat, økologisk mat. Mye av ingrediensene får vi heldigvis allerede i dagligvareforretningene. Men fremdeles mangler det en del, spesielt her i distriktet, der vi dessverre heller ikke har noen helsekost-butikk lenger.

For å gi et tilbud til deg som ønsker å bruke matvarer som quinoa, bokhvete, gode og sunne melblandinger til glutenfritt lavkarbobrød m.m., har jeg tatt inn et lite utvalg helsekost på lager.

Trenger du noe annet – bare spør, og jeg skaffer så langt det lar seg gjøre!

Helsekost